Water in kruipruimte? Vochtproblemen in huis zijn een bron van ergernis. Zo kunnen er vochtplekken ontstaan en ook is schimmelvorming niet ongewoon. Bepaalde ruimtes zijn echter vatbaar voor vochtproblemen. Denk bijvoorbeeld aan een badkamer die slecht geventileerd is of de kelder. De kruipruimte is ook een goed voorbeeld van een locatie waar vaak vochtproblemen voor komen.
Het laat vaak een muffe lucht achter, bovendien is het ongezond en slecht voor de woning. Het oplossen van een vochtprobleem in de kruipruimte is echter goed mogelijk
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Bij het constateren van water in de kruipruimte is het van belang om de onderliggende oorzaak op te sporen. In veel gevallen zal het probleem worden veroorzaakt door een te hoge stand van het grondwater maar andere oorzaken zoals lekkages zijn zeker niet op voorhand uit te sluiten. Het effectief bestrijden van water in de kruipruimte is afhankelijk van de oorzaak. Door middel van visuele waarneming, eventueel aangevuld met een vochtdetectie door middel van een calciumcarbide test kan snel uitsluitsel geven. Is de oorzaak bekend dan kan er een plan worden gemaakt om de overlast permanent te bestrijden en op te lossen. Een aantal mogelijke scenario’s liggen dan voor de hand.
Bekuiping als middel tegen water in de kruipruimte
Het aanbrengen van een bekuiping in de kruipruimte is een zeer resoluut en effectief middel om permanent verlost te worden van het vochtprobleem in de kruipruimte. Bij deze methode van vochtbestrijding wordt er een geheel nieuwe cementlaag aangebracht, eventueel in combinatie met een vloerplaat. De keuze voor een bekuiping is voor een groot deel afhankelijk van de constructie van de vloer en de ernst van het vochtprobleem.
In de praktijk is het laten aanbrengen van een bekuiping erg arbeidsintensief, dit vertaalt zich dan ook in een relatief grote investering. In veel gevallen is het aanbrengen van een enkele cementlaag niet altijd voldoende en zullen er meerdere lagen nodig zijn om het probleem geheel op te lossen. Het grote voordeel is wel dat de nieuw aangebrachte bekuiping zorgt voor een geheel waterdichte oplossing.
Het water in de kruipruimte verwijderen door drainage
In sommige gevallen is er sprake van een behoorlijke overlast van water zodat het aanbrengen van een bekuiping weinig zal helpen. Zeker als er sprake is van een behoorlijke waterdruk kan het aanleggen van een drainage zeer effectief zijn. Afhankelijk van de ernst van de situatie zijn er drie opties mogelijk:
- Randdrainage
- Wanddrainage
- Vloerdrainage
Laat me deze even meer in detail bespreken…
1. Randdrainage
Randdrainage wordt toegepast als er sprake is van insijpelen van vocht via de naden van de kruipruimte. Bij het vochtvrij maken van de ruimte wordt een goot aangebracht aan de onderzijde van de wand(en), het aanwezige vocht kan zo naar een verzamelplaats geleid.
2. Vloerdrainage
Is er sprake van een sterk zuigende, natte vloer dan is een vloerdrainage de meeste effectieve manier van vochtbestrijding. De mogelijkheid om gebruik te maken van vloerdrainage is wel afhankelijk van de kwaliteit van de vloer, dit om schade aan de fundering te voorkomen.
3. Wanddrainage
Wanddrainage wordt vaak toegepast als er sprake is van verzadiging van de wanden. Het is gebruikelijk dat bij deze vorm van drainage een noppenmembraan wordt geplaatst om het vocht te transporteren.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Gevolgen van water in de kruipruimte
Water in de woning op locaties waar het niet aanwezig hoort te zijn is altijd schadelijk. Het niet behandelen van een vochtprobleem zal onherroepelijk leiden tot meer schade, een effectieve, permanente oplossing is dan ook raadzaam. Twee vragen staan dan in principe centraal als er water in de kruipruimte wordt aangetroffen:
- Wat is de oorzaak en is er sprake van permanente wateroverlast in de kruipruimte
- Wat is de beste methode op dit te bestrijden
Het eerste punt is van belang indien het water in de kruipruimte wordt veroorzaakt door een wisselende grondwaterstand, deze kan namelijk per seizoen veranderen. In veel gevallen in het zelfs zo dat de gemeente en/of het waterschap invloed kunnen uitoefenen op de stand van het grondwater.
Het tweede punt is van belang als er sprake is van een accuut probleem of een problematische situatie. Dit is met name het geval als er al schade zichtbaar is. Vochtbestrijding en versteviging van de kruipruimte zijn uiteraard als eerste aan de orde maar er zijn vaak ook onzichtbare effecten en gevolgen:
- Rioleringsbuizen die breken
- fundering die dreigt te verzakken (hierdoor kunnen muren zakken en scheuren)
- kunststof kozijnen kunnen buigen buigen
- ramen die niet meer open kunnen (dit is niet enkel het geval bij kunststof kozijnen, ook bij kozijnen van hout en aluminium kan dit voor komen)
De eerste effecten zijn vaak waarneembaar bij klemmende deuren en haarscheurtjes in het stucwerk. Stank uit de kruipruimte bij water in de kruipruimte is natuurlijk ook goed te ruiken, vooral als er nog geen vloerisolatie is aangebracht. Door de gaten die ontstaan verzakt ook het straatwerk en kan ongediertebestrijding nodig zijn door ratten en muizen die in huis komen. Een adequate aanpak is dus zonder meer vereist.
Benieuwd naar een richtprijs voor vochtbestrijding? Of wens je dat een vochtspecialist ter plaatse komt, helemaal gratis? Vul dan onderstaand formulier in en vergelijk tot 3 vochtspecialisten in je eigen regio. Zo bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!