Vochtproblemen in huis leiden in veel gevallen snel tot problemen met de luchtvochtigheid. Met name als de vochtproblemen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld optrekkend vocht of doorslaand vocht kan je te maken krijgen met een verhoogde luchtvochtigheid.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Simpel gezegd wordt een verhoogde luchtvochtigheid veroorzaakt door problemen met de reguliere afvoer van vocht. Het hoeft overigens niet altijd te betekenen dat de oorzaak gezocht moet worden in een probleem met de muren, ook andere oorzaken kunnen aanleiding geven toch een vochtig klimaat:
- Doorslaand vocht
- Opstijgend / Optrekkend vocht
- Slechte ventilatie (eventueel in combinatie met een aangebrachte isolatie)
Voor een gezond leefklimaat en een prettig wooncomfort is het van belang om de luchtvochtigheid in huis te verlagen of te verhogen. Gelukkig zijn daar diverse manieren voor.
Wat zijn de voordelen van een goede luchtvochtigheid in huis?
Het is altijd aan te bevelen om te zorgen voor een aangenaam en comfortabel leefklimaat in huis. Bij een juiste luchtvochtigheid (40 – 60%) is er minder kans op een muffe lucht, daarnaast heeft het ook een positieve invloed op de gezondheid van jezelf en de medebewoners.
Gemiddeld genomen produceert een doorsnee gezin 10 – 15 liter vocht per dag. Dit komt bijvoorbeeld door het zweten, maar ook doodnormale activiteiten zoals koken, douchen en wassen zorgen voor een toename aan vocht, we noemen dat huishoudelijk vocht. Indien dit vocht de woning niet kan verlaten wordt het opgenomen in de lucht waardoor de relatieve luchtvochtigheid stijgt.
Indien een dergelijke situatie aanhoudt kan dat leiden tot gezondheidsklachten en vormt het aanwezige vocht een ideale voedingsbodem voor schimmels. De visuele waarneming is ook hierbij van belang om het probleem te kunnen identificeren. Let daarom goed op de volgende verschijnselen:
- Ramen beslaan
- Spiegels beslaan en blijven langer beslagen
- Schimmelvorming op plafond en muren
De relatieve luchtvochtigheid: Wat is dat?
Als er wordt gesproken over de luchtvochtigheid in huis komt altijd een term bovendrijven: de relatieve luchtvochtigheid. Dit betekent niks anders dan een manier om aan te geven hoeveel opgeloste waterdamp zich in de lucht bevindt.
Deze waarde wordt uitgedrukt in procenten, een hoog percentage geeft dus aan dat er relatief veel waterdamp in de lucht zit. Hierbij is ook de temperatuur en de luchtdruk van belang, warme lucht kan immers meer vocht opnemen in vergelijking met koude lucht.
Hoe kan ik de Luchtvochtigheid meten?
Om een goed beeld te krijgen van de relatieve luchtvochtigheid in de woning kan gebruik gemaakt worden van de hygrometer. In veel (ouderwetse) weerstations zit een hygrometer ingebouwd. De nummering geeft het percentage aan zodat je vrij nauwkeurig kan zien hoe vochtig het in huis is.
Hoe een hygrometer afstellen?
Ben je van plan een hygrometer aan te schaffen dan dien je deze zelf af te stellen. Wikkel hiervoor de hygrometer in een vochtige doek en draai aan het knopje aan de achterzijde zodat de wijzer het getal ‘100’ aan geeft.
De relatieve luchtvochtigheid aanpakken
De beste manier om de luchtvochtigheid op een aanvaardbaar niveau te brengen is door te zorgen voor voldoende ventilatie. Zo wordt de warme vochtige lucht vervangen door koude, frisse lucht en heeft het vocht weinig kans om te condenseren. Ventilatie is daarnaast een effectief middel tegen huisstofmijt en schimmel.
Ook fijnstof en tabaksrook verdwijnen zo eenvoudig en minimaliseren de kans op een kwalitatief minder gunstig leefklimaat. Uiteraard zijn er veel meer andere mogelijkheden om de luchtvochtigheid in huis te beïnvloeden.
1. Ventilatiesysteem B: Verse lucht via Mechanische toevoer
Ventilatiesysteem B is één van de goedkoopste systemen. Hierbij blaast een ventilator verse lucht in de woning, waarbij de lucht ook weer afgevoerd wordt.
- Nadeel: Ook warme lucht wordt zo weggeblazen, dus als je de verwarming aanzet moet die veel meer verbruiken om de woning steeds op de goede temperatuur te houden.
2. Ventilatiesysteem C: Vervuilde lucht mechanisch afvoeren
Hier komt er geen verse lucht in je huis terecht. De vochtige lucht wordt afgevoerd dankzij ventilatiesysteem C.
- Voordeel: Je kunt regelen hoeveel vochtige lucht naar buiten moet afgevoerd worden
- Nadeel: Ook hier heb je het nadeel dat veel warme lucht de woning verlaat. In de winter moet de verwarming dus extra lang aanliggen om de gewenste temperatuur te behouden.
3: Ventilatiesysteem D: Balansventilatie
Ventilatiesysteem D is het beste systeem en wordt het meest gekozen in nieuwbouwwoningen. Hier wordt er verse lucht de woning ingeblazen en de vochtige lucht wordt op een gecontroleerde manier terug afgevoerd. En nu het belangrijkste van dit systeem: De warmte uit de afgevoerde lucht wordt helemaal gerecupereerd. Zo blijft de warmte binnen en gaat de vochtige lucht alsnog naar buiten.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Nog enkele tips om de luchtvochtigheid goed te krijgen
1. Even een raampje openzetten is niet voldoende
De meest eenvoudige manier om snel voor extra ventilatie te zorgen is uiteraard het openzetten van een raampje. Het effect is echter minimaal als je tracht op die manier de luchtvochtigheid te bestrijden. Meerdere keren per dag is echter wel effectief!
2. 24 uur per dag frisse lucht
Ventilatieroosters en (klep)raampjes zorgen voor een natuurlijke vorm van ventilatie in huis. Doordat op deze manier de frisse lucht in principe onbeperkt door de woning kan stroming is er continu aanvoer van frisse, gezonde lucht.
3. Extra ventileren bij koken, douchen en veel bezoek
Ruimtes waar veel mensen samen komen, waar wordt gekookt of gedoucht zijn vaak erg vochtig. Goed ventileren is dan wenselijk om een aangenaam leefklimaat te garanderen. Is er een mechanisch ventilatiesysteem aanwezig? Laat deze dan in dergelijke situaties op de hoogste stand draaien.
4. Verminder vocht in huis
Een vochtige omgeving is geen prettige ruimte om langere tijd te verblijven. Hoe lager de luchtvochtigheid, des te beter. Het is dus verstandig om de luchtvochtigheid te verlagen zo gauw het kan. Staat het weer het toe? Droog dan de was bij voorkeur buiten. Ook het drogen van de badkamer of de douchecel is een eenvoudige manier om het vocht in huis te beperken.
5. De vochtigheidsgraad in de woning moet tussen de 40-60% liggen
Onder normale omstandigheden bedraagt de luchtvochtigheid is huis 40 – 60%. Meet dit regelmatig met behulp van een goed afgesteld hygrometer. De meest ideale kamertemperatuur is 18 – 20 graden. Zo blijft het aangenaam en beperk je de kans op een hoge luchtvochtigheid.
6. Vermijd schadelijke stoffen in huis
Schadelijke stoffen en nare luchtjes tasten het wooncomfort aan en doen de luchtvochtigheid stijgen. Beperk daarom de aanwezigheid van tabaksrook en gebruik oplosmiddelvrije verf als je binnenshuis gaat schilderen.
7. Ook ventileren bij luchtvervuiling buiten
Binnenlucht is in de meeste gevallen meer vervuild dan de buitenlucht. Dan geldt ook voor woningen die relatief dicht bij industriegebieden staan. Ook in die situaties is het aan te raden om zorg te dragen voor een goede ventilatie. Zet desgewenst een raam open wat zich niet direct aan de vervuilde zijde bevindt.
8. Zet de mechanische ventilatie nooit uit!
Een mechanisch ventilatiesysteem dient altijd aan te staan om te zorgen voor een optimaal leefklimaat. De enigste uitzondering is wanneer er een ramp is gebeurd in de directe omgeving of tijdens het reguliere onderhoud van het ventilatiesysteem.
9. Ventileren bij een ramp
Adviezen van de overheid dienen altijd opgevolgd te worden. Vaak zal de overheid een aarschuwing doen uitgaan bij een ramp waarbij sprake is van luchtverontreiniging. Houdt daarom de ramen en ventilatieroosters gesloten en schakel de mechanische ventilatie uit.
Woont u in een appartementencomplex met een centraal geregelde ventilatie, vraag dan aan de huismeester of het ventilatiesysteem tijdelijk stilgelegd kan worden.
10. Onderhoud uw ventilatiesysteem
Een goed ventilatiesysteem is afhankelijk van het onderhoud voor een goed functioneren. Heeft u zelf een ventilatiesysteem, laat dit dan regelmatig controleren, zo weet u dat het met de werking goed zit.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Wat zijn de gevolgen van een Lage luchtvochtigheid?
Indien de luchtvochtigheid minder is dan 30 – 40%, spreken we van een lage relatieve luchtvochtigheid. In de volksmond wordt ook de term ‘droge lucht’ gebruikt. Dit verschijnsel komt in de Europese landen weinig voor, hooguit in de wintermaanden. Bij dit verschijnsel komt de koude lucht de woning binnen. Deze koude lucht bevat in relatieve termen minder vocht, door de opwarming in huis kan deze lucht wel meer vocht in zich opnemen.
Daar de verhouding echter gelijk blijft kunnen we te maken krijgen met een lager percentage. Droge lucht is in absolute zin minder schadelijk maar kan wel degelijk voor irritaties aan de luchtwegen en de ogen veroorzaken. Door het omlaag brengen van de temperatuur (lager dan 21 graden) kunnen we de relatieve luchtvochtigheid goed reguleren waardoor de waarde zal stijgen naar een aanvaardbaar niveau.
Laat een vakman dit meten en onderzoeken
In plaats van een hygrometer te kopen en te gissen naar de oorzaak. Laat gewoon gratis een vakman langskomen. Vul onderstaand formulier in en je komt meteen in contact met een goede, erkende vakman in je eigen buurt. Dan is je probleem met 100% zekerheid opgelost.
Benieuwd naar een richtprijs voor vochtbestrijding? Of wens je dat een vochtspecialist ter plaatse komt, helemaal gratis? Vul dan onderstaand formulier in en vergelijk tot 3 vochtspecialisten in je eigen regio. Zo bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!