Wat is nu de ideale vochtigheidsgraad in je huis? Vochtproblemen in huis geven niet alleen reden tot zorg wat betreft de kwaliteit van de woning, ook het gezondheidseffect van vochtproblemen mag niet onderschat worden. Indien een woning langere tijd te maken krijgt met vochtproblemen zullen de klachten alleen maar toenemen. Sommige situaties kunnen echter zonder meer bedreigend zijn, zeker als er sprake is van schimmelvorming op de wanden.
Het centrale aandachtspunt in dergelijke situaties is de relatieve luchtvochtigheid. Het aanpakken van de luchtvochtigheid is dus niet alleen van belang voor het wooncomfort, de persoonlijke gezondheid heeft ook baat bij de ideale vochtigheidsgraad in huis.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Wat is de relatieve luchtvochtigheid
De luchtvochtigheid is de waarde die aangeeft hoe de verhouding tussen vocht en droge lucht is. Is er sprake van een verhoogde luchtvochtigheid, dan geeft dat reden tot zorg. Het is dan niet alleen onaangenaam in de woning, een hoge luchtvochtigheid zorgt ook voor een goede voedingsbodem voor een groot scala aan ongewenste ontwikkelingen.
Zo zal niet alleen de rode en de zwarte schimmel zich prettig voelen in een vochtige omgeving, ook de huisstofmijt houdt van een warme en vochtige omgeving. Heb je zelf al aandoeningen aan de luchtwegen dan zullen de meeste klachten in intensiteit toenemen.
De ideale luchtvochtigheid
In een woning met een normaal leefklimaat is de luchtvochtigheid in balans als deze 40 – 60% bedraagt. Een lagere waarde wordt zelden waargenomen, hooguit in de winter en dan nog enkel in situaties waarin er weinig zou worden gestookt. Een hogere luchtvochtigheid is echter een ander probleem.
Het voelt dan ook daadwerkelijk klam aan, er kan sprake zijn van condensvorming en vaak zal er naar verloop van tijd ook een wat muffe lucht waarneembaar zijn. Goede aanwijzingen voor een relatief hoge luchtvochtigheid zijn bijvoorbeeld ramen die lang beslagen blijven en condensvorming op muren.
Luchtvochtigheid meten
Het meten van de luchtvochtigheid is een goede manier om te achterhalen of de lucht in huis gezond is. De meest gebruikte methode is het verrichten van een meting met een hygrometer. Een hygrometer meet de hoeveelheid waterdamp in de omgevingslucht. De naam is afgeleid van het Griekse woord ‘hygro’ wat vocht betekent.
De waarde van de luchtvochtigheid wordt aangegeven in procenten zodat direct duidelijk is, of er sprake is van een verhoging of een verlaging. De juiste waarde is afhankelijk van een aantal factoren waaronder de temperatuur en de luchtdruk. Idealiter zou de luchtvochtigheid 40 – 60% moeten bedragen.
De meeste weerstations beschikken over een analoge meter. Je leest de waarde dan af aan de hand van de stand van de wijzer. Tegenwoordig wordt echter vaak een digitale hygrometer gebruikt, deze meet de luchtvochtigheid aan de hand van een sensor en is vaak veel nauwkeuriger.
Relatieve luchtvochtigheid verlagen
Is er sprake van een aanhoudende verhoging van de relatieve luchtvochtigheid dan is het belangrijk om deze terug te brengen naar de reguliere waarden. Dit kan eenvoudig gerealiseerd worden door de vertrekken te luchten door regelmatig ramen tegen elkaar open te zetten. Op die manier ontstaat een natuurlijke vorm van ventilatie. Een betere oplossing is het installeren van een automatisch ventilatie systeem. Op die manier zorg je ervoor dat er frisse, onverwarmde lucht het vertrek binnenstroomt terwijl de warme, vochtige lucht wordt verwijderd.
Een goede ventilatie is een effectieve manier om de luchtvochtigheid te verlagen, het pakt echter niet de oorzaak van de hoge luchtvochtigheid aan. Om een permanente oplossing te vinden zal het noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak te laten onderzoeken door een expert in vochtbestrijding. Een airconditioning kan soms ook al wat helpen maar is in de meeste gevallen niet voldoende.
Klachten die gerelateerd zijn aan vochtproblemen
Zoals eerder beschreven is de kans reëel dat vochtproblemen op de duur kunnen leiden tot gezondheidsproblemen. Vooral ouderen en mensen met luchtwegaandoeningen kunnen hier ernstige hinder van ondervinden. Het tijdig ondervangen van de problemen kan een verergering voorkomen. De meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn bijvoorbeeld allergische reacties en ontstekingen door schimmelsporen:
Allergie
Een allergische reactie kan eenvoudig opgewekt worden bij overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een overgevoeligheid voor pollen (hooikoorts). In een vochtige omgeving zijn we echter behalve veel pollen ook veel huisstofmijt. Dit beestje gedijt bijzonder goed in een vochtige omgeving. Nu is de gemiddelde mens niet zo zee allergisch voor de huisstofmijt zelf, maar wel voor de uitwerpselen, een hoge concentratie aan huisstofmijt kan dus eenvoudig een allergische reactie veroorzaken.
Andere stoffen die we vaak aantreffen in een vochtige omgeving zijn bijvoorbeeld mycotoxines. Dit zijn stoffen die worden afgegeven door schimmels. Het is daarom altijd te adviseren om met het verwijderen van eventuele schimmelkolonies, ook maatregelen te nemen die de luchtvochtigheid naar beneden brengen. Door te zorgen voor een adequate ventilatie kan verergering van het probleem worden voorkomen.
Naast de eerder genoemde stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken is er nog een andere boosdoener die goed gedijt in een vochtige omgeving zilvervisjes. Ook deze minuscuul kleine diertjes hebben een voorkeur voor vochtige plaatsen. Als je hier allergisch voor bent vertoon je vaak dezelfde symptomen als bij een astmatische aanval, echter zal met name benauwdheid zich vooral manifesteren.
Zwarte schimmel
Een hoge relatieve luchtvochtigheid is een goede voedingsbodem voor diverse soorten schimmels. Met name de rode en de zwarte schimmel wordt vaak waargenomen in woningen met een vochtprobleem. Zolang de luchtvochtigheid binnen de gangbare normen blijft (40% – 60%) is er vrij weinig aan de hand. Is er echter sprake van een hoge luchtvochtigheid (70% of meer) dan worden de meeste schimmels actief en zorgen ze onherroepelijk voor diverse gezondheidsproblemen. In die situatie gaan ze zich vermenigvuldigen en neemt ook de concentratie aan schimmelsporen snel toe. Het zijn juist deze schimmelsporen die de gezondheid bedreigen.
De sporen van de schimmels verplaatsen zich via de lucht, het risico is dus aanwezig dat ze niet alleen worden ingeademd, maar ook in aanraking komen met de huid. In de meeste gevallen kan dat leiden tot huidirritaties en oppervlakte wondjes. Op zich hoeft dat nog niet zo vervelend te zijn, als de schimmelsporen worden ingeademd zijn de mogelijke problemen echter ernstiger. De schimmelsporen kunnen zich dan gaan nestelen in de longblaasjes waar ze ernstige ontstekingen kunnen veroorzaken.
Een ander potentieel gevaar van schimmels is het ongewild inslikken van de schimmelsporen. Doordat de schimmelsporen zich via de lucht verplaatsen is een besmetting van voedsel niet uitgesloten. Op die manier kunnen ze eenvoudig in ons lichaam terechtkomen waarbij het slechts een kwestie van tijd is voor ze zich in de bloedbaan bevinden. Het gevolg laat zich al raden: ernstige maag- en darmklachten. Blijft de situatie onbehandeld dan kan de bloedsomloop worden vertraagd en kunnen de schimmelsporen de hersenen bereiken en het zenuwstelsel aantasten. Hierdoor dreigt een verstoring van de overdracht van pijn- en zenuwprikkels waardoor het dagelijkse functioneren gevaar kan lopen.
Wat nu?
Laat een ervaren vakman langskomen om eventuele vochtproblemen te verhelpen.
- Zoekt u een ventilatiesysteem? Vraag dan hier een offerte aan.
- Op zoek naar een vochtbestrijdingsspecialist? Vraag dan via onderstaand formulier een gratis offerte aan.