Vaak wordt gedacht dat vochtproblemen enkel ontstaan door een probleem met de afvoer van water in de muur van je woning. Ook al is dat vaak het geval, niet in alle gevallen is het probleem terug te voeren op een slecht functionele waterkering. Ook als je energiebesparende maatregelen hebt genomen, bij muurisolatie bijvoorbeeld, kan je, vrij plotseling, geconfronteerd worden met een nieuw vochtprobleem.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Ook dit vochtprobleem dient behandeld te worden zodat het vocht geen schade kan aanrichten in de woning. In principe is er bij een vochtprobleem na het isoleren sprake van twee mogelijke verklaringen:
- Neerslag van condens door minimale ventilatie
- Opstijgend vocht door een defecte of ontbrekende waterkering
Vocht door condensatie
Er van uitgaan dat het in een woning altijd droog is, is een illusie. Waar mensen wonen is altijd vocht aanwezig, dat geldt voor de woonkamer maar ook voor andere vertrekken zoals de slaapkamers.
Vaak is er dan sprake van huishoudelijk vocht / condensatievocht, bijvoorbeeld door het zweten. Dagelijks ‘verliezen’ we circa 2 liter vocht. In normale situatie fungeren de muren van een woning als een natuurlijk afvoer systeem van dat huishoudelijk vocht en blijft de luchtvochtigheid in de woning binnen aanvaardbare normen.
Gaan we de woning echter isoleren door het aanbrengen van spouwmuur isolatie dan wordt de natuurlijke route om het vocht af te drijven, geblokkeerd. Het gevolg is dat het aanwezige vocht condenseert en neerslaat. Een ‘probleem’ wat eerst niet aanwezig was, bestaat nu opeens wel. Het oplossen van dit vochtprobleem is echter relatief simpel.
Opstijgend vocht
Opstijgend vocht ontstaat doordat de waterkering in de muur defect is of volledig ontbreekt. Met name een ontbrekende waterkering wordt vaak aangetroffen bij oudere woningen. Het vocht baant zich als het ware een weg door de muur waardoor er ernstige beschadigingen kunnen ontstaan.
Zo kan het pleisterwerk door de toenemende vochtigheid loslaten, ook kunnen vochtplekken ontstaan en kunnen schimmels op de vochtige muur zich gaan afzetten. Ook in deze situatie is er sprake van een blokkering van de normale weg om het vocht af te voeren na het isoleren van de muur.
Vochtproblemen na het isoleren oplossen
Vochtproblemen die ontstaan na het isoleren moeten uiteraard opgelost worden. De aard van het vochtprobleem is hierbij het uitgangspunt. Zo kan er bij opstijgend vocht gekozen worden voor een aantal verschillende opties:
- Injecteren van de muur met een speciale gel
- Onderkappen; hierbij wordt een waterkering aangebracht in de bestaande muur
1. Injecteren
Het injecteren van de muur is een effectieve oplossing die er voor zorgt dat de muur niet langer vocht door kan laten. Om dit te bewerkstelligen zullen er een aantal gaten in de muur worden geboord waardoor de vloeistof in wordt gebracht. Een maal in de muur gaat de vloeistof uitharden waardoor de muur niet langer in staat is om het vocht in zich op te nemen.
2. Onderkappen
Het onderkappen van een bestaande muur is een tijdrovende en arbeidsintensieve werkwijze. In principe is dit een optie dan je zou kunnen overwegen als onderdeel van een grote renovatie. Het onderkappen betekent dan de muur wordt voorzien van een alternatieve waterkering zodat het overtollige water in de muur kan worden afgevoerd. Doordat de gehele vloer vrij moet worden gemaakt is dit niet een oplossing die voor bestaande woningen zal worden ingezet.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Vochtproblemen oplossen door ventilatie
Indien de vochtproblemen niet worden veroorzaakt door opstijgend vocht is het realiseren van een goede ventilatie de meeste methode om het bestaande vochtprobleem op te lossen. Doordat de muur geen natuurlijk uitweg biedt voor het huishoudelijk vocht, ontstaat de mogelijkheid dat de vochtige lucht gaat condenseren. Door de woning regelmatig te luchten door de ramen open te zetten daalt de luchtvochtigheid en is de kans afgenomen dat de lucht condenseert.
Is het, bijvoorbeeld door je werk, niet mogelijk om de woning goed te ventileren op een natuurlijke wijze, kies dan voor de installatie van een goed ventilatiesysteem. Een dergelijk ventilatie systeem zorgt voor een continu ventilatieproces. Dit is niet alleen gunstig om het vochtprobleem te verhelpen, het zorgt ook voor een aangenaam fris klimaat in huis.
- Op zoek naar een ventilatiesysteem? Vraag hier een gratis offerte aan.
- Op zoek naar een vochtbestrijder? Vul dan onderstaand formulier in.