Muren injecteren is de beste vorm van vochtbestrijding wanneer je te maken hebt met opstijgend vocht. Wat is de werkwijze en welke producten zijn daar voor nodig? Kun je dit zelf doen of laat je dit beter doen door een vakman?
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Vochtproblemen constateren is één ding, het oplossen is vaak een hele opgave. Eeen daadkrachtige en onmiddelijke aanpak is vaak noodzakelijk. Het gaat namelijk om meer dan het herstellen van de kwaliteit van de muur, een onbehandeld vochtprobleem kan het wooncomfort behoorlijk behoorlijk aantasten. Opstijgend vocht kan aanleiding geven tot een groot scala aan klachten, variërend van een onaangename, ongezonde lucht tot een hoge energiefactuur.
Bij optrekkend vocht is een van de meest voorkomende oplossingen het injecteren van de muur met een vochtwerende substantie. Het is een effectieve en langdurige oplossing waardoor de muur droog blijft en het vocht geen kans krijgt om zich in de muur vast te zetten.
Wat is Opstijgend vocht?
Bij vochtproblemen in de muur is er meestal sprake van opstijgend vocht. Dit wordt veroorzaakt door een ontbrekende of niet functionerende waterkerende laag. Bij oudere woningen komt dit vooral voor, want daar ontbreekt deze watering vaak. Het kan echter ook gaan om een beschadigde waterkering. Het gevolg is in beide situaties identiek: het grondwater komt in contact met je muur, en je muren nemen al dat vocht op en houden het vast.
De bestanddelen van het grondvocht zorgen dan voor de typische problemen zoals vochtplakken, schimmelvorming en zoutafzetting op de muur. De typische waarneembare resultaten van vochtproblemen zijn meestal zichtbaar tot een hoogte van 80 centimeter tot zelfs 1,20 meter.
Muren injecteren: Dé oplossing bij Opstijgend vocht
Indien er sprake is van opstijgend vocht ligt de oorzaak nagenoeg altijd bij een probleem met de waterkering. Vanzelfsprekend kan er gekozen worden voor het aanpakken van de oorzaak door onderkapping. Dit is echter een klus die erg arbeidsintensief is en een behoorlijk prijskaartje kan hebben. Dit doe je best enkel als je van plan bent die ruimte of je woning helemaal te renoveren.
Het beste alternatief is om de muren te injecteren met een vloeistof die voorkomt dat de muur nog langer vocht kan opnemen.
Muren injecteren: Werkwijze / Stappenplan
Het injecteren van de muur is een klus die enige kennis vereist. Dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is om dit zelf te doen. Maar voor een goede uitvoering en een garantie dat het ook inderdaad goed werkt, is het raadzaam om hiervoor een vakman in te schakelen.
Een andere goede reden om de vakman in te schakelen heeft een fiscale aard. Voor woningen die ouder zijn dan tien jaar geldt het verlaagde btw tarief van 6%. Hierdoor is de besparing die je zou behalen door de klus zelf uit te voeren minimaal, bovendien verzeker je jezelf van een correcte uitvoering door de vakman.
Het injecteren van de muren van de woning bestaat uit een vier fasen:
- Voorbereiding
- Gaten boren
- Injecteren
- Afwerking
Graag licht ik ze allen toe.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
1. Voorbereiding
Vanzelfsprekend geldt ook hier dat een goede voorbereiding essentieel is voor het beste eindresultaat. Zo mogen er geen scheuren of barsten in het metselwerk aanwezig zijn als de buitenmuur wordt geïnjecteerd. Op die manier wordt het weglekken van de injectievloeistof voorkomen.
Voor een optimaal resultaat is het van belang om de dikte van de muur te bepalen. De gaten dienen namelijk diep genoeg te zijn om de vloeistof te injecteren. Als stelregel gaat men altijd uit van de dikte van de muur min 3 centimeter. Een vochtmeting is dus een essentieel onderdeel van de voorbereidingen.
Het injecteren van de muren kan zowel via de binnenkant van de woning, de buitenzijde, of beiden. Is er een spouwmuur aanwezig dan is het zelf verplicht om het injecteren via de binnenkant te laten verlopen.
2. Gaten boren
Bij het boren van de gaten komt het echte vakmanschap kijken. De gaten dienen namelijk op een van te voren bepaalde hoogte geboord te worden. De afstand tussen de gaten is daarnaast ook van belang, meestal is dit 10 centimeter. In de praktijk zullen de gaten veelal vlak nabij het grondoppervlak worden geboord, dit is deels afhankelijk van de aard van de injectievloeistof.
De gaten zullen altijd in een neerwaartse hoek van 20 graden worden geboord. Hierdoor wordt het mogelijk dat de vloeistof in de muur sijpelt. Voor een goede werking dienen de boorgaten ook droog te zijn.
Indien de buitenmuur wordt geïnjecteerd zullen de gaten op een hoogte van ongeveer 30 centimeter worden geboord. De exacte hoogte is trouwens afhankelijk van de aanwezige vloer en het hoogteverschil met de grond.
Belangrijk: Let op met elektriciteitskabels e.d. die door je muur lopen. Deze wil je uiteraard niet doorboren.
3. Muren injecteren
Het injecteren van de muur is de belangrijkste fase. De professionele vochtbestrijder gebruikt hiervoor speciale apparatuur terwijl de doe-het-zelver in veel gevallen een trechter op een mondstuk zal gebruiken in combinatie met een kitpistool. Het voordeel van het gebruik van professionele apparatuur is dat het injectiemiddel onder druk geïnjecteerd kan worden. Zo ben je zeker van het beste eindresultaat.
4. Na het injecteren
Na de behandeling van de muur is het van belang dat deze weer goed wordt afgewerkt. De gaten mogen dan opnieuw opgevuld worden met mortel. In de tussenliggende periode kan de injectievloeistof goed uitharden en vormt het op die manier een waterkerende laag.
Afhankelijk van de injectievloeistof kan het relatief lang duren voordat de muur geheel droog is. Indien de muur geheel droog is, kan deze opnieuw bepleisterd worden en eventueel worden voorzien van verf of behang.
Geef de muur in ieder geval voldoende tijd om goed uit te drogen.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Muren injecteren: Prijs
Dat het injecteren van een muur redelijk wat tijd kost moge duidelijk zijn. De kosten zijn echter een stuk lager dan wanneer er wordt gekozen voor het onderkappen. Voor het berekenen van de kostprijs zijn een aantal factoren van belang:
- De dikte van de muur
- De omvang van de muur
- Het materiaal waar de muur uit bestaat
- De injectiemethode
In de meest voorkomende gevallen, we gaan dan uit van injectie met een vloeistof op basis van gel, zal de prijs uitkomen op een bedrag van € 100 tot € 120.
Onthoud wel dat het hier richtprijzen betreft en dat de uiteindelijke prijs in overleg wordt vastgesteld. Weet wel: Goedkoper is niet altijd beter. Als men goedkope vloeistof gebruikt om de muren te injecteren kan het probleem mogelijks terugkeren.