Last van een vochtprobleem na het aanbrengen van dakisolatie? Dakisolatie is de ideale manier om een forse besparing op de energienota te realiseren. Via het dak verliest een woning gemiddeld 30% van de warmte, een goede dakisolatie is dus bijzonder rendabel. De besparing die je kan realiseren is echter niet het enigste voordeel.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Een goed geïsoleerd dak is ook een goed wapen tegen vochtproblemen. Het isoleren van een dak is echter geen klus die je snel zelf zal willen doen. Het vergt behoorlijk wat ervaring en kennis op dit goed uit te voeren. Een van de zaken waar aandacht aan moet worden besteed is het voorkomen van vochtproblemen na het aanbrengen van dakisolatie.
Dakisolatie: schuin of plat dak
Afhankelijk van het type dak kan er gekozen worden voor verschillende vormen van dakisolatie. Zo kan er bij een schuin dak (met dakpannen) gekozen worden om het isolatiemateriaal aan de binnen- of buitenzijde van het dakbeschot aan te brengen.
Betreft het een plat dak dan zal er vaak worden gekozen voor isolatie aan de buitenzijde, dit omdat het isoleren van de binnenkant een hoog risico op vochtproblemen met zich meebrengt. Dit wordt veroorzaakt doordat warme lucht stijgt en dus niet via het (geïsoleerde) dak naar buiten kan. Neerslag van de warmte in de vorm van condens is dan aanwezig met alle mogelijke gevolgen van dien.
Bij een woning waarbij je wel graag isolatie wilt aanbrengen en waarbij de zolder of vliering niet wordt verwarmd, kan je kiezen om de vloer te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt dan op de vloer aangebracht of in het plafond onder de zoldervloer.
Schuin dak: het onderdak
Een woning met een schuin dak kan in principe alleen geïsoleerd worden als er een onderdak aanwezig is. Dit onderdak fungeert als extra beschermlaag en voorkomt in veel gevallen dat de weersinvloeden een sterke impact krijgen op de kwaliteit van het dak en de dakconstructie.
De traditioneel gebruikte leien en dakpannen zorgen wel voor het afvoeren van regenwater, ze zijn nooit winbestendig en waterdicht. Heeft de woning geen onderdak dan is het aanbrengen van isolatie zinloos; het isolatiemateriaal zal dan het vocht gaan absorberen en gaan fungeren als transportkanaal voor het overtollige water.
Het gevolg is een groot risico op vochtplekken en schimmelvorming. Overigens zijn het met name de oudere woningen die niet beschikken over een onderdak, de woningen die na 1980 zijn gebouwd hebben zonder uitzondering een onderdak.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Vochtpreventie bij dakisolatie: het dampscherm
Bij een vakkundige isolatie van een schuin dak wordt er nagenoeg altijd gebruik gemaakt van een dampscherm. Dit scherm wordt altijd aangebracht aan de kant van de zolder (de warme zijde van het isolatiemateriaal). Dit scherm beperkt de mogelijkheid dat de warme en vochtige lucht het isolatiemateriaal kan bereiken en zich daar kan nestelen.
Het beschermt echter niet alleen het isolatiemateriaal, ook de dakconstructie is door het gebruik van een dampscherm moeilijker bereikbaar voor eventueel vocht. Een ander bijkomend voordeel is dat een dampscherm de luchtdichtheid bevordert.
Het dampscherm wordt met behulp van een speciaal afdichtingsband bevestigd, hierdoor wordt getracht de woning luchtdicht af te werken wat het verlies aan warmte via het dak beperkt. Zo krijgt vocht geen kans en wordt er optimaal geprofiteerd van de isolatielaag.
Belang van ventilatie bij vochtproblemen
Ondanks alle isolatietechnieken en de beschikbare materialen kan het in uitzonderlijke situaties voorkomen dat er sprake is van een vochtprobleem. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er bij een vliering of zolder sprake zijn van vochtproductie door een ondergelegen vertrek, bijvoorbeeld een badkamer. In veel gevallen biedt een goede ventilatie uitkomst.
Waar je bij oudere, slecht geïsoleerde, woning kon profiteren van een natuurlijke ventilatie kan dat bij de meeste nieuwbouwwoningen niet. Dit zelfde geldt als je dakisolatie hebt laten aanbrengen. Door de isolerende functie kan overtollig vocht niet weg en zal een goede ventilatie het probleem moeten oplossen. Indien er geen mogelijkheid bestaat om de ventilatie te regelen via een raam is het te adviseren om gebruik te maken van mechanische ventilatie.
Hierdoor zorg je voor een aangenaam leefklimaat en kan je energie besparen door dat frisse, koudere lucht sneller verwarmd kan worden.
Wat is de volgende stap?
Indien je denkt dat het een vochtprobleem is kun je het beste hieronder het formulier invullen om met een vochtbestrijder in dienst te komen.
Indien je op zoek bent naar een ventilatiesysteem kun je beter een specialist in ventilatie laten langskomen: Vraag een offerte aan bij ventilatiespecialist in je eigen regio.