We kennen het allemaal: condens op ramen. Denk bijvoorbeeld aan de beslagen ramen in de badkamer, een spiegel die eenvoudig beslaat tijdens het scheren, een vochtige achterwand tijdens het koken of condens op de ramen wanneer je wakker wordt.
Condensvorming is een volledig natuurlijk verschijnsel en hoeft niet altijd op een vochtprobleem te duiden. Het wordt echter een ander verhaal als de condens erg lang, en ook op ongebruikelijke plekken aanwezig blijft.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Waarom condens niet altijd gewenst is?
De condens blijft vaak ‘hangen’ in de koude hoeken van je huis (vooral tegen de hoeken van de buitenmuren). Daar beginnen de hoeken een bruine kleur te krijgen omdat de condens een vochtprobleem veroorzaakt.
Vaak zijn er echter eenvoudige stappen die je kunt zetten om de condensvorming te voorkomen of verminderen.
Condensvorming op de ramen
Onder normale omstandigheden is condensvorming op de ramen geen reden tot paniek. Dit soort condens verdwijnt relatief eenvoudig. Blijft de condens echter aanwezig, dan kan het zinvol zijn om de oorzaak te achterhalen.
De condensatie vindt in de meeste gevallen plaats aan de binnenzijde van de ramen, dit is voornamelijk het geval bij enkele beglazing. Indien er wel sprake is van dubbele beglazing dan zal er veelal sprake zijn van condensatie aan de buitenzijde van het raam.
Condens is in principe niets ander dan het resultaat van waterdamp wat aanwezig is in de lucht en bij aanraking met een koud oppervlakte neer gaat slaan als vocht. Dit is bijvoorbeeld goed zichtbaar in de badkamer waar een raam tijdens het douchen snel kan beslaan. De temperatuur van het glas is dan lager dan de temperatuur van de lucht.
Condensatie aan de buitenkant bij dubbele beglazing
Condensatie aan de buitenzijde van dubbele beglazing kan inderdaad optreden onder specifieke omstandigheden, met name wanneer er een aanzienlijk temperatuurverschil is tussen de binnen- en buitenomgeving. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door de isolerende eigenschappen van dubbele beglazing.
Dubbele beglazing bestaat uit twee glaslagen met een tussenruimte, vaak gevuld met lucht of een isolerend gas zoals argon. Deze tussenruimte voorkomt warmteoverdracht, waardoor de binnenkant van het raam warmer blijft dan de buitenkant. Wanneer de buitentemperatuur laag is, kan dit leiden tot condensvorming aan de buitenkant van het glas.
De reden hiervoor is dat de buitenzijde van het glas veel kouder is dan de warmere, vochtige lucht aan de buitenkant. Wanneer deze warme, vochtige lucht in contact komt met het koude oppervlak van het glas, condenseert het vocht en vormt het druppels op het raamoppervlak.
Dit verschijnsel komt vaak voor in koude klimaten en kan vooral zichtbaar zijn tijdens de overgangsperiodes van herfst naar winter of winter naar lente, wanneer de buitentemperaturen variëren. Hoewel dit normaal gesproken geen teken is van een defect in de beglazing, kan het de esthetiek van de ramen beïnvloeden.
Om dit te voorkomen, kun je ervoor kiezen om het gebruik van raambekleding te verminderen, waardoor de luchtstroom rond het raam wordt verbeterd. Daarnaast kan het regelmatig schoonmaken van de buitenkant van de ramen helpen om de condens te verminderen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit fenomeen meestal van tijdelijke aard is en geen indicatie is van een structureel probleem met de dubbele beglazing.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Oorzaken van condensatie in woningen
De vorming van condens kunnen we indelen in vier verschillende oorzaken.
1. Verhooge luchtvochtigheid
Een verhoogde luchtvochtigheid kan al gauw de veroorzaker zijn van een condensprobleem. Hiervan kan al sprake zijn als er in een beperkte ruimte veel mensen aanwezig zijn, maar ook tijdens normale huiselijke activiteiten zoals koken. Bij voldoende ventilatie is dit meestal van tijdelijke aard.
De luchtvochtigheid kan ook verhogen wanneer je de woning gerenoveerd en geïsoleerd hebt. Door een te goede isolatie kan het vocht niet langer weg en blijft het in huis hangen. Onthoud dus goed: Isoleren & ventileren gaan hand in hand.
Luchtvochtigheidsniveaus spelen een essentiële rol bij het voorkomen van condensvorming op ramen. Hier is hoe:
- Ideale Luchtvochtigheid:
- Optimale Range: Het handhaven van een relatieve luchtvochtigheid tussen 40% en 60% is cruciaal. Binnen deze range wordt de kans op condensatie op ramen verminderd omdat de lucht niet te droog of te vochtig is.
- Condens bij Lage Luchtvochtigheid:
- Te Laag: In een omgeving met een te lage luchtvochtigheid kan de lucht erg droog zijn. Wanneer droge lucht in contact komt met het koude oppervlak van een raam, kan dit leiden tot condensatie. Dit fenomeen wordt vaak waargenomen in koude wintermaanden wanneer de verwarming aan staat.
- Condens bij Hoge Luchtvochtigheid:
- Te Hoog: Aan de andere kant kan een te hoge luchtvochtigheid leiden tot condensatie, vooral op koude ramen. Het verschil in temperatuur tussen de binnenlucht en het koude raamoppervlak zorgt ervoor dat vocht uit de lucht condenseert op het glas.
2. Koudebruggen in de muren
In sommige gevallen is er sprake van koudebruggen in muren. Deze koudebruggen vormen als het ware een afvoerkanaal van warmte, deze verlaat de woning dan via de buitenmuren. Op deze plaatsen ontstaan dan vochtplekken waar condensering van het vocht plaats vindt.
3. Zouten in bakstenen
Bakstenen bevatten vaak zouten, dit zorgt ervoor dat het vocht uit de omgevingslucht in de muur kan trekken en er dus condensatie plaats vindt.
4. Slecht geïsoleerde woningen
Slecht geïsoleerde woningen zijn niet alleen erg ongenaam wat betreft het wooncomfort, de vloeren, wanden en de plafonds zijn vaak erg koud.
Juist als men de woning tracht te verwarmen zal er snel condensatie optreden omdat de (ver)warm(d)e lucht snel in aanraking kan komen met de koude delen waardoor condensatie mogelijk is.
Gevolgen van een aanhoudend condensatieprobleem
Een aanhoudend condensatieprobleem is nadelig voor zowel de woning als de bewoners. Niet in de laatste plaats vanwege de hoge stookkosten, ook op andere vlakken zijn er talloze problemen die rechtstreeks te herleiden zijn tot de aanwezigheid van condens in de woning:
- Een warme, vochtige omgeving geeft kans op schimmelvorming. (denk bijvoorbeeld aan de bekende, giftige zwarte schimmel die veel in vochtige ruimtes voor kan komen.
- Een aanhoudend vochtprobleem door condensatie leidt onherroepelijk tot aantasting van houten elementen zoals kozijnen.
- Condens kan ook zorgen voor aantasting van muren, de verflaag, het stucwerk en eventueel behang. Door een aanhoudend vochtprobleem kan op den duur de onderliggende laag (de muur) aangetast worden waardoor de in de muur aanwezige bouwstoffen kunnen gaan oplossen.
- Vocht trekt ongedierte aan! Met name zilvervisjes en huisstofmijt zijn dol op warme, vochtige plekken en vermenigvuldigen zich snel.
- Een warme, vochtige omgeving kent een hoge relatieve luchtvochtigheid. Dit levert in de meeste gevallen een onbehagelijk gevoel op waardoor het wooncomfort ernstig wordt aangetast.
- Een hoge luchtvochtigheid zorgt in de regel voor verschillende gezondheidsklachten. Dit is met name van toepassing op mensen die al reeds klachten aan de luchtwegen hebben, denk bijvoorbeeld aan mensen met astma, maar ook reuma patiënten ondervinden veel hinder van een vochtige omgeving.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Oplossingen voor een condens op ramen
Omdat de oorzaken van condensatie zeer verschillend van aard zijn, is dat ook het geval met de oplossingen. Het is nagenoeg uitgesloten om condensatie volledig uit te bannen, als de badkamer intensief wordt gebruikt zal er altijd condensatie plaats vinden, en ook bij het koken is condensatie niet te voorkomen. De overlast van condensatie kan echter wel doeltreffend worden bestreden met de juiste maatregelen.
1. Ventilatie
Een goede ventilatie is voor elke woning essentieel. Het zorgt namelijk niet alleen voor een verlaging van de luchtvochtigheid in de woning, het voorkomt ook overmatige condensatie.
Een goede ventilatie betekent een doorlopende verversing van de lucht in de woning. Dit is duidelijk wat anders dan het tijdelijk openzetten van een raam, in dat geval spreken we over het verversen van de lucht.
2. Dubbel glas
Dubbel glas heeft een sterk isolerende werking. Is er ondanks de dubbele beglazing toch sprake van overmatige condensatie, dan is er mogelijke sprake van een defect aan het glas.
Indien de beglazing nog geen 10 jaar oud is, doe je er goed aan om de garantievoorwaarden na te lopen. In veel gevallen zit er op de beglazing een extra lange garantie voor dit soort problemen.
3. Isolatie
Woningen met een slechte of beperkte isolatie hebben sneller last van condensatieproblemen. Dit wordt veroorzaakt doordat de niet geïsoleerde delen kouder zijn dan de omgeving hetgeen condensatie in de hand werkt. In dergelijke gevallen is het de moeite waard om een goede isolatie te overwegen.
Dit lost in veel gevallen niet allen het condensatieprobleem op, het zorgt ook nog eens voor een lagere energierekening.
Voorkomen van condensatieproblemen
Condensatie is een volkomen natuurlijk verschijnsel, het zal dan ook niet altijd mogelijk zijn om dit te voorkomen. Het is echter wel mogelijk om maatregelen te treffen die een overmatige condensatie beperken.
Uiteraard speelt een goede ventilatie hierbij een grote rol, maar ook zaken als het aanbrengen van een goede isolatie.
Beide opties zorgen ervoor dat de luchtvoctigheid op een acceptabel niveau blijft en er minder situaties in de woning ontstaan die condensatie in de hand werken.
Condens op ramen oplossen: Prijs
Wil je niet langer condens op je ramen? En ben je benieuwd wat het voor jou zou kosten om dit te verhelpen?
Kom via onze offertedienst in contact met max. 3 vakmannen in je eigen regio. Zij maken graag een gratis, vrijblijvende offerte voor je. Indien gewenst komen ze ook gratis bij je langs om het condens probleem te bekijken.