Muren Onderkappen is veelal nodig bij een probleem met opstijgend vocht. Vooral wanneer huizen gerenoveerd worden kiest men voor deze optie. Want het is de beste optie om 100% zeker te zijn dat het vochtprobleem niet terugkomt. Vaak heeft het te maken met een slechte waterkering.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
In veel gevallen worden vochtproblemen in huis veroorzaakt door opstijgend vocht. Naast het injecteren van de muur met een vochtwerende substantie, is het onderkappen van de muur een veel gebruikte toepassing om vochtproblemen te bestrijden.
Vochtproblemen bestrijden door het onderkappen van de muur
Vooral oudere woningen zijn gevoelig voor opstijgend vocht. En wel om deze twee redenen:
- Oudere woningen hebben vaak te maken met een ontbrekende waterkering, iets wat vaak de directe aanleiding is voor vochtproblemen.
- Een bijkomende oorzaak is dat dergelijke woningen zijn voorzien van muren met een sterk zuigende, dan wel absorberende baksteen.
In die situaties wordt grondvocht dus snel opgenomen, hetgeen kan resulteren in verzadigde muren. Het aanwezige vocht komt dan terecht waar het niet moet zijn…
Het gevolg is dat er vochtproblemen ontstaan die snel en resoluut aangepakt moeten worden. Een van de meest praktische oplossingen is het onderkappen van de muur.
Bij het onderkappen van een bestaande muur wordt een horizontale vochtkering geplaatst om zodoende de waterafvoer te reguleren. Ondanks het feit het onderkappen een arbeidsintensieve en drastische oplossing is, is dit wel een duurzame oplossing. Simpel gezegd wordt er een gleuf in de muur gezaagd waar vervolgens een vochtscherm in wordt geplaatst.
Muren onderkappen: Werkwijze
Het doel van het onderkappen is het realiseren van de mogelijkheid om een waterkering aan te brengen in een bestaande muur, de waterkerende laag. De belangrijkste werkzaamheden houden dan dus ook verband met het aanbrengen van een zaagsnede, circa twee centimeter boven de vloerpas. Deze vloerpas wordt bepaald door het boordsteen vlak voor de voordeur of gerekend van het midden van de straat.
Is de zaagsnede gereed, dan wordt het vochtscherm geplaatst. Het plaatsen ervan gebeurt stapsgewijs in fases van ongeveer één meter. Deze werkwijze garandeert de stabiliteit van de woning tijdens het gehele proces. Het vochtscherm wordt altijd geplaatst in combinatie met nieuw cement zodat het zich direct goed hecht. Voor het onderkappen kan, afhankelijk van de wens en de kwaliteit van de muur, gekozen worden uit vier verschillende soorten vochtkering:
- DPC folie
- Halfstijve vochtschermen
- Roestvrije metalen golfplaten
- Vochtwerende hydraulische mortel
De omvang van het totaal pakket aan werkzaamheid maakt dat dit type klus vaak enkel wordt uitgevoerd in combinatie met grote renovatieprojecten.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Onderkappen versus injecteren
Vochtproblemen komen in allerlei vormen en gradaties voor. Bij het vinden van de juiste oplossing zijn er dan ook verschillende werkwijzen. Bij opstijgend vocht onderscheiden we dan twee belangrijke methodes. Naast het onderkappen is je muren injecteren ook een veel gebruikte manier om het vochtprobleem effectief aan te pakken. De verschillen zijn echter behoorlijk groot.
De keuze voor het injecteren of het onderkappen is in veel gevallen afhankelijk van de structuur van de muur. Bij het injecteren van de muur worden er een reeks gaten in de muur geboord op een van te voren bepaalde hoogte en afstand. De gaten worden vervolgens gevuld met een vochtwerende gel.
Doordat de gel de poriën van de muur opvalt voor het hard wordt ontstaat een sterke vochtwerende beschermingslaag. De uiteindelijke werking van beide oplossingen is identiek, het houdt het vocht tegen en reguleert een normale afvloeiing van het overtollige vocht.
Als de structuur van de muur goed genoeg is, zal men in de eerste instantie kiezen voor het onderkappen. Alleen als dat niet mogelijk is zal het injecteren een waardig alternatief zijn.
Muren Onderkappen: Voordelen & Nadelen
Zoals bij alles kent ook het onderkappen zowel voor- als nadelen. Het onderkappen heeft als belangrijkste voordeel dat het één van de meest effectieve vormen van vochtbestrijding is. Het biedt een levenslange bescherming tegen vochtproblemen in de muur. Andere voordelen zijn de toename van het wooncomfort, een gezonder leefklimaat en een aanzienlijke besparing op de energiekosten.
Nadelen zijn er echter ook. Zo is het onderkappen erg arbeidsintensief waardoor het een kostbare klus kan zijn. Daarnaast is de kwaliteit van de muur en de fundering een bepalende factor. Nadat de onderkapping van de muur is afgerond zal ook de muur opnieuw moeten worden afgewerkt.
Muren Onderkappen: Prijs
Omdat het onderkappen van een muur een arbeidsintensieve opgave is vallen de werkzaamheden vaak in het hogere tarief. De uiteindelijke prijs is dan ook afhankelijk van een aantal factoren:
- Kwaliteit van de muur
- Bereikbaarheid van de locatie van de werkzaamheden
- Conditie van de woning
Gezien de vele factoren die van invloed zijn op de prijs kan er dus enkel een richtprijs gegeven worden. Houdt daarom rekening met een prijs vanaf € 100 tot € 130 per lopende meter.
Benieuwd naar een richtprijs voor vochtbestrijding? Of wens je dat een vochtspecialist ter plaatse komt, helemaal gratis? Vul dan onderstaand formulier in en vergelijk tot 3 vochtspecialisten in je eigen regio. Zo bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!