Vochtproblemen herken je vaak aan de visuele signalen: vochtplekken, schimmelvorming of kleine witte kristalafzetting op de muren. Dit laatste is een bekend verschijnsel en wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van salpeter. Hoe kun je die salpeter verwijderen?
In ieder geval, door te wachten met de vochtbestrijding zal het probleem alleen maar groter worden met alle nadelige gevolgen van dien. Het inschakelen van een professionele vochtbestrijder is dan zeker geen overbodige luxe.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Oorzaak van salpeterkristallen op de muur
Kristalafzettingen van salpeter op de muur wordt in de regel veroorzaakt door optrekkend vocht. Door een defecte, dan wel een ontbrekende waterkering kruipt het grondwater als het ware omhoog waar het door de poreuze muur wordt opgenomen. Raakt de muur verzadigd dan ontstaan de bekende vochtplekken en neemt ook de kans op de vorming van salpeterkristallen toe. De vorming van salpeter is mogelijk doordat het grondwater diverse chemicaliën bevat. Zo kunnen we de volgende stoffen aantreffen in het grondwater:
- Ammoniak
- Chloride
- Kalk
- Nitraat houdende bacteriën
- Sulfaten
- Zout
Met name de combinatie van kalk en nitraat houdende bacteriën en ammoniak kan een chemische reactie veroorzaken waar kaliumnitraat uit ontstaat, dit is een andere benaming voor salpeter.
Met name slecht geventileerde vertrekken met vochtige muren laten nogal eens salpeter uitslag zien. Dit is niet alleen ontsierend voor de bewuste ruimte, het tast zowel de vloer als de muur aan en vreet als het ware de stenen weg. Salpeter is een behoorlijk sterk zuur en dient bij voorkeur door een professionele vochtbestrijder te worden verwijderd.
Gevolgen van salpeter op muren
Wordt het vochtprobleem in feite alleen maar erger. Zout trekt namelijk vocht aan en dus ontstaat een vicieuze cirkel. Dit vocht wordt zowel uit de omgeving als uit de muur zelf aangetrokken, de plek wordt op de duur groter en dus ook de oppervlakte die is aangetast. De eerste stap is dus de verwijdering van het salpeter vooraleer een begin gemaakt kan worden met de feitelijke vochtbestrijding.
Salpeter zelf verwijderen: Stappenplan
Ondanks het feit dat reiniging door een professioneel bedrijf voor vochtbestrijding altijd de voorkeur heeft is het goed mogelijk om zelf het salpeter van de muren te verwijderen. Het is wel verstandig om voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen, salpeter is immers een zuur. Zorg er in ieder geval voor dat het salpeter grondig wordt verwijderd om daarna het probleem van het vocht grondig aan te pakken.
Stap 1: Voorbereiding
Zorg ervoor dat de muur goed gereinigd wordt. Met een grote spatel kan je het grootste deel van de salpeter verwijderen, vergeet ook eventuele muurbekleding zoals verf en/of behang niet. Om een goed resultaat te behalen kan je ervoor kiezen om de muur te schuren zodat eventuele resten ook goed verwijderd worden. Het vrijgemaakte oppervlak kan je nu gaan behandelen met een oplossing van azijn of zoutzuur.
De ideale verhouding is 1 op 10, met andere woorden: 1 deel azijn op 10 delen water. Zorg voor beschermende kleding en gebruik bij voorkeur een gezichtsmasker in verband met het opspatten van de oplossing. Zorg tijdens de voorbereidende werkzaamheden voor voldoende ventilatie zodat eventuele dampen niet ingeademd hoeven te worden. Laat de muur daarna circa 2 weken drogen.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Stap 2 : Anti-salpetermiddel aanbrengen
Als de muur goed gedroogd is kan je beginnen met de 2e fase: het aanbrengen van een anti-salpetermiddel. Het gebruik van een gewone roller heeft daarbij de voorkeur. Houdt in het achterhoofd dat er altijd twee lagen worden gebruikt voor een optimaal resultaat. Tussen het aanbrengen van de twee lagen zit altijd een droogtijd.
Op de verpakking staat de gebruiksaanwijzing, volg deze goed op. Indien je merkt dat tijdens het drogen er weer nieuwe salpeterkristallen zijn gevormd, herhaal dan de eerste stap en breng dan opnieuw de behandelvloeistof aan.
Stap 3 : Oorzaak salpeter aanpakken
De oorzaak van de vorming van salpeter op de muur is altijd een vochtprobleem door een niet functionerende of afwezige waterkering. Om een herhaling van het probleem te voorkomen zal je dus moeten overwegen om dit grondig aan te pakken door de muur te voorzien van een goede waterkering.
Het onderkappen van de muur of deze injecteren bij opstijgend vocht kan dan een effectieve oplossing zijn, in sommige gevallen kan een goede ventilatie ook zeer goed werken.