Opstijgend vocht in woningen is een behoorlijke bedreiging van het wooncomfort. Het echter voornamelijk de wat oudere woningen die met dit probleem worden geconfronteerd. De oorzaak is in de meeste gevallen terug te leiden op een punt: de waterkering. Door een gebrekkig functionerende waterkering, of een waterkering die geheel afwezig is krijg het grondvocht de kans om zich door de muren van de woning te verspreiden. Dit zelf oplossen? Volg ons Doe-het-zelf vochtbestrijding stappenplan.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Vanzelfsprekend is het inschakelen van een professionele vochtbestrijder altijd aan te raden, je kan zelf echter ook een heleboel doen om het probleem op te lossen. In de meeste gevallen zal de handige doe-het-zelver moeten kiezen voor de methode van injectie.
Ook al zijn er andere manieren mogelijk om vocht in de woning te bestrijden, vaak vergen deze een grondige kennis en is de apparatuur niet vaak voor handen. Daarnaast is vochtbestrijding het werkterrein van de ervaren specialist en die kennis en de toepasbaarheid van de verschillende bestrijdingstechnieken niet direct voorhanden.
Vochtbestrijding door de doe-het-zelver
Opstijgend of optrekkend vocht is de grootste oorzaak van vochtige muren. Zonder een deugdelijke waterkering of vochtscherm kan het water via de muren de woning intrekken. Diverse problemen liggen dan op de loer:
- schimmels
- afbladderende verf
- vochtige plekken
- afbrokkelend pleisterwerk
Het injecteren van je vochtige binnenmuren is een eerder eenvoudige techniek die door de welwillende doe-het-zelver kan worden toegepast. Hierbij wordt een waterafstotend injectiemiddel, bijvoorbeeld Dryzone, in de muur aangebracht via boorgaten.
In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een gel op basis van Siloxanen, dit zijn chemische verbindingen met silicium- en zuurstofatomen. Door een chemische reactie ontstaat een waterafstotende laag welke het water effectief tegen kan houden.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Welke muren zijn geschikt om te injecteren?
Het injecteren met een siloxane gel is een effectieve manier van vochtbestrijding en wordt veel gebruikt bij de bestrijding van vochtige muren. De meeste muren zijn hiervoor geschikt, er zijn echter een aantal uitzonderingen. Zo kunnen muren die zijn opgebouwd uit gipsblokken niet via de injectiemethode worden behandeld.
Als stelregel kunnen we de volgende lijst van muurtypes en materialen hanteren om te bepalen of injectie mogelijk is:
- Bakstenen
- Natuurstenen
- Betonblokken
- Gevelstenen
- Holle bakstenen of snelbouwstenen
- Silicaatstenen
- Chape of zandcement ondervloeren
Stappenplan: Doe-het-zelf Vochtbestrijding
Volg onderstaande stappen om het vochtprobleem in je muur te bestrijden. Muren injecteren, hoe doe je dat zelf? In geval van een grote renovatie en doorslaand vocht kun je overigens ook opteren voor de techniek: muren onderkappen.
1. Bepalen waar de gaten moeten komen
Het bepalen van de locatie voor de gaten is de eerste stap bij de vochtbestrijding. Verwijder daarom eerst de eventuele plinten en de lambrisering. Ook indien er nog pleiserwerk aanwezig is dient dit eerst verwijderd te worden. Dit is belangrijk omdat pleisterwerk niet waterafstotend gemaakt kan worden. Dit meest gehanteerde hoogte voor de gaten is eenvoudig te bepalen door uit te gaan van de hoogte van één baksteen. Idealiter is de afstand tussen twee gaten ongeveer 10 centimeter.
Zorg ervoor dat de gaten die je gaat boren ongeveer 12 centimeter in doorsnede zijn, houdt hier rekening mee met het selecteren van de juiste boor. De diepte van de gaten is uiteraard afhankelijk van de dikte van de muur, gangbaar is een diepte van 7 tot 40 centimeter. Om de juiste diepte te berekenen is het verstandig om uit te gaan van een diepte van 90% – 95% van de dikte van de muur.
Tip: controleer goed of er geen kabels en leidingen in de muur liggen. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je die raakt tijdens het boren.
2. Het boren van de gaten
De eenvoudigste manier om mooie gaten te boren is door het gebruik van de horizontale voegen. Indien de aangetaste muur nog een waterkering bevat is het zinvol om het aanwezige pleisterwerk onder de waterkeringslaag te verwijderen. Onder de waterkering komen de eerste gaten, boor daarom als eerste de gaten in de verticale groeven en de bakstenen. Zorg voor een maximale afstand van circa tien centimeter.
Als er sprake is van vochtige hoeken is het van belang om de gehele muurdoorsnede onder handen te nemen. De hoeken zijn vaak de zwakste schakels, zorg er dus voor dat de hoeken voorzien worden van meerdere gaten, zo garandeer je een correcte behandeling van het aansluitpunt van twee muren.
Tip: Markeer de diepte van de boorgaten door een stuk markeringstape op de boor aan te brengen. Zo zie je tijdens het boren exact hoe diep je moet gaan. Vergeet na het boren niet om het stofgruis te verwijderen.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
3. Het injecteren van de muur
Als alle gaten geboord zijn begint het echte werk, het injecteren van de muur. Om de waterafstotende gel correct in de muur te injecteren is het gebruik van een kitpistool (met een slang) aan te raden. Doordat alle gaten reeds zijn geboord is het injecteren en boren in opeenvolgende stappen niet nodig, een vochtwerende behandeling van de muur is zo sneller voltooid dan bij het gebruik van conventionele drukinjectie.
Een waterafstotende gel op basis van siloxane bestanddelen bevat een hoge concentratie actieve ingrediënten. Daarnaast hebben deze gels een groter verspreidingsgebied waardoor je als doe-het-zelver succesvol je eigen muur kunt behandelen.
Waterafstotende gel op basis van siloxane is eenvoudig en veilig in het gebruik. Deze gels hebben een aantal belangrijke eigenschappen waardoor ze de voorkeur genieten boven conventionele methodes. Silxane gels zijn:
- waterbestendig
- kennen een stabiele samenstelling
- hebben een lage toxiciteit
- zijn niet vlekvormend
- zijn geurloos
- bevatten een hoge concentratie actieve stoffen
- zijn werkzaam op een groot aantal materialen
4. En dan nu… Opdrogen & Schilderen
Geef nu de tijd om je muur te laten opdrogen. Geef dit 30 dagen de tijd en daarna kun je starten met het herschilderen van je muur.
Niet helemaal overtuigd of je dit zelf zou kunnen? Laat het door een vakman doen, dat kost echt niet zoveel meer. Vul daarvoor onderstaand formulier in.
Benieuwd naar een richtprijs voor vochtbestrijding? Of wens je dat een vochtspecialist ter plaatse komt, helemaal gratis? Vul dan onderstaand formulier in en vergelijk tot 3 vochtspecialisten in je eigen regio. Zo bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!