Vochtproblemen hebben niet alleen impact op de kwaliteit van de woning. Uiteraard kunnen vochtproblemen leiden tot tal van ongewenste situaties zoals schimmelvorming en vochtplekken. Een bijkomend verschijnsel van vochtproblemen in huis is de relatieve luchtvochtigheid. Dit verschijnsel kan zich zowel voor doen als gevolg van problemen met het aanwezige vocht, maar ook als resultaat na een behandeling tegen vocht. De relatieve luchtvochtigheid is echter van groot belang omdat een te hoge waarde direct impact kan hebben op de gezondheid en het leefklimaat.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Relatieve luchtvochtigheid en de gezondheid
De relatieve luchtvochtigheid is de waarde die wordt gebruikt om de verhouding waterdamp in de lucht aan te geven. Dit gebeurt in percentages waarbij een waarde van 40 – 60% als normaal of ideaal wordt beschouwd. Is die waarde hoger, dan spreken we over een verhoogde luchtvochtigheid. Een lange periode van een verhoogde luchtvochtigheid kan nadelig zijn voor de gezondheid, de effecten treden namelijk pas na langere tijd op. Je moet dan denken aan ademhalingsproblemen, het ontstaan van allergieën, maar ook reumatische klachten en verkoudheid kunnen een gevolg zijn van een te hoge concentratie aan vocht in de woning.
Oorzaak van een hoge luchtvochtigheid
Een verhoogde luchtvochtigheid kan diverse redenen hebben. In alle gevallen speelt ventilatie bij de regulering van de hoeveelheid vocht in de lucht een grote rol:
- Doorslaand of opstijgend vocht
- Isolatie van de ruimte
- Beperkte ventilatie
1. Doorslaand of Opstijgend vocht
Doorslaand of opstijgend vocht kan voor diverse problemen zorgen. Doordat het vocht via de muren en wanden de woning binnentrekt ontstaat er een vochtig klimaat. In veel gevallen zullen de muren het vocht vasthouden, dit is met name het geval bij een afwezige of defecte waterkering in de muur. Als het vocht vervolgens niet op een adequate manier kan worden afgevoerd is de kans aanwezig dat het vocht gaat condenseren met een hoge luchtvochtigheid als resultaat.
2. Goede isolatie
In een ruimte die goed geïsoleerd is zal het vocht moeilijker weg kunnen. Ventilatie is dan noodzakelijk. Het ontbreken van de nodige ventilatie zorgt ervoor dat het vocht aanwezig blijft in de lucht waardoor het ook lastiger is om de ruimte goed te verwarmen.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
3. Geen/beperkte ventilatie
Waar mensen wonen en leven ontstaat altijd vocht, we noemen dat huishoudelijk vocht. Zo produceert een doorsnee gezin circa 10 – 15 liter vocht per dag. Indien een dergelijke ruimte niet voldoende wordt geventileerd zal dit vocht opgenomen worden in de lucht waardoor de relatieve luchtvochtigheid toeneemt. Het ventileren van de ruimte door het open zetten van ramen of door de installatie van een mechanisch ventilatiesysteem kan het probleem oplossen.
Luchtvochtigheid meten
Meten is weten, zelfs bij het minste vermoeden van een hoge relatieve luchtvochtigheid is het verstandig om zelf een meting te verrichten. In de meeste gevallen volstaat het gebruik van een eenvoudige hygrometer. Deze meter geeft een betrouwbaar beeld van de actuele situatie. Voorheen was een hygrometer standaard inbegrepen bij een weerstation, tegenwoordig zijn de meeste weerstations digitaal uitgevoerd waardoor het aflezen van de luchtvochtigheid zeer eenvoudig is. Als je naast het uitlezen van de juiste waarde ook de temperatuur in de gaten houdt is het vrij eenvoudig om maatregelen te nemen om de luchtvochtigheid naar beneden te brengen.
De relatieve luchtvochtigheid reguleren
Het vaststellen van de oorzaak van een verhoogde luchtvochtigheid is de eerste stap om een gezond leefklimaat te realiseren. Afhankelijk van de oorzaak zijn er een aantal maatregelen die overwogen kunnen worden.
Indien de verhoogde luchtvochtigheid wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een onderliggend vochtprobleem zal dat eerst aangepakt moeten worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij doorslaand vocht (vocht wat van buitenaf de woning binnendringt), of bij optrekkend vocht( grondwater wat door de muur wordt geabsorbeerd). In dergelijke gevallen kan er gekozen worden voor vochtbestrijding door middel van:
- Injecteren van muren
- Impregneren van de muur
- Onderkappen (vervangen van de waterkering)
- Bekuiping (bij een vochtige kelder of kruipruimte)
- Drainage (bij vochtproblemen met een vochtige kelder of kruipruimte)
Indien er geen vochtproblemen zijn in de woning zal een verbeterde ventilatie een goede oplossing zijn. Zo kan er gekozen worden voor het regelmatig open zetten van een of meerdere ramen, een betere oplossing is echter de installatie van een mechanisch ventilatie systeem. Hierdoor kan een optimale luchtcirculatie worden gegarandeerd waardoor de luchtvochtigheid kan worden gereduceerd. Een alternatieve oplossing is de balans ventilatie.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
1. Mechanische ventilatie
Mechanische luchtafvoer zorgt voor een optimale aanvoer van verse, schone lucht terwijl tegelijkertijd de vervuilde lucht wordt afgevoerd. Via ventilatieroosters en (klep)ramen wordt de schone lucht de woning binnen gebracht. Voor een goede werking is het wenselijk om het ventilatiesysteem regelmatig te laten reinigen. Op die manier is een mechanische ventilatie beter dan natuurlijke ventilatie en heb je geen omkijken naar het hele systeem.
2. Balans ventilatie
Mechanische ventilatie is dan wel een zeer effectieve manier van luchtreiniging, het zorgt wel voor een groot verlies aan warmte. De vervuilde (warme) lucht wordt namelijk vervangen door schone, maar evengoed koude lucht. Een waardig alternatief om het warmteverlies tegen te gaan is er in de vorm van balansventilatie (ventilatiesysteem D). Hierbij wordt de lucht langs een warmtewisselaar geleid waardoor de schone lucht wordt voorverwarmd.
Bij balansventilatie wordt aan de ene kant de vervuilde lucht uit de woning gezogen, terwijl de lucht in andere vertrekken (bijvoorbeeld de slaapkamer, de hobbyruimte of badkamer) wordt toegevoerd via ventilatieroosters. Doordat alle onderdelen met elkaar zijn verbonden is er in feite geen sprake van verlies aan warmte, maar wordt de vrijgekomen warmte gebruikt om de ingevoerde lucht voor te verwarmen. Deze manier van ventileren heeft diverse voordelen ten opzichte van de reeds bestaande systemen:
- Geen verlies van warmte
- Behoud van een aangenaam leefklimaat
- Afname van gezondheidsrisico’s door de invoer van schone lucht
De installatie van een dergelijk ventilatiesysteem is overigens niet iets wat iedereen kan doen. De nodige kennis ontbreekt vaak en een correcte installatie is vereist om de juiste werking te kunnen garanderen.
Benieuwd naar een richtprijs voor vochtbestrijding? Of wens je dat een vochtspecialist ter plaatse komt, helemaal gratis? Vul dan onderstaand formulier in en vergelijk tot 3 vochtspecialisten in je eigen regio. Zo bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!

- Wij brengen je in contact met 3 vochtbestrijders in je eigen buurt
- Zij sturen jou een gratis richtprijs
- Zo kun je hen vergelijken op basis van prijs & kwaliteit
- En je bespaart snel tot 35%
