Een van de bekendste gevolgen van een te hoge concentratie aan vocht in de woning is de vorming van schimmel in huis. Het is niet alleen lelijk, het is ook nog eens ongezond. Waar schimmels aanwezig zijn, is de lucht ook verontreinigd. Vaak is er ook sprake van een beperkte ventilatie waardoor de schimmelsporen in de lucht aanwezig blijven en het de gezondheid behoorlijke schade kan toebrengen. Gelukkig zijn er verschillende methodes die je kunt toepassen om het schimmelprobleem te verhelpen en/of je luchtvochtigheid in huis te verbeteren.
Schimmel in huis, wat is de oorzaak en de oplossing?
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Schimmel herkennen
Een muffe, onwelriekende geur en een vieze kleur, de aanwezigheid van schimmel is eenvoudig te herkennen. In huis kunnen verschillende schimmels voorkomen, de meest bekende schimmels zijn echter de rode en de zwarte schimmel.
1. Rode schimmel
De rode schimmel is ook bekend onder de wetenschappelijke naam Serratia Marescens. Deze schimmel is gevaarlijk en veroorzaakt behoorlijke gezondheidsproblemen.
Is deze schimmelsoort aanwezig dan is het raadzaam om snel actie te ondernemen. Enkele bekende klachten die het resultaat zijn van de rode schimmel zijn de volgende:
- Hooikoortsachtige problemen
- Verkoudheidsklachten
- Huiduitslag
- Problemen met longen en ademhaling
- Hoofdpijn (en zelfs migraine)
- (Verergering van) allergieën
- Vermoeidheid
2. Zwarte schimmel
Zwarte schimmels danken hun naam aan hun donkere verschijningsvorm, niet elke zwart uitziende schimmel is ook daadwerkelijk de zwarte schimmel. Als we het in het kader van vochtbestrijding hebben over de zwarte schimmel dan bedoelen we daar altijd de Stachybotrys Chartarum mee. Dit is een zeer giftige en gevaarlijke schimmelsoort die onmiddellijk moet worden bestreden.
Ook al zijn alle schimmels die we in huis aan kunnen treffen potentieel gevaarlijk, voor de echte zwarte schimmel geldt dat des te meer. Doordat deze schimmelsoort giftige mycotoxinen kan afscheiden vormt deze schimmel een regelrechte bedreiging voor onze gezondheid.
Langdurige blootstelling aan deze schimmel leidt onherroepelijk tot gezondheidsproblemen. Dit kan dan gaan om milde klachten zoals niezen, geïrriteerde ogen, huiduitslag, misselijkheid of een zere keel.
Schimmels in huis
Deze meeste soorten schimmels in huis komen voor op de volgende locaties:
- Schimmelvorming op vochtige binnenmuren en plafonds. Denk hierbij aan schimmel in de badkamer, schimmel in de slaapkamer, en ook water in de kelder. Een veel voorkomende en herkenbare schimmel op deze plaatsen is de zwarte schimmel die soms al kan verholpen worden met vochtwerende verf.
- Textiel kan ook vatbaar zijn voor schimmelvorming als dat lange tijd vochtig blijft. In de volksmond spreekt men dan over “het weer er in zit”.
- In koelkasten in de vorm van slijmzwammen. Deze schimmels zien er uit als een slijmerige afzetting.
- En uiteraard de vaak voorkomende huiszwam. Deze kun je snel vermijden wanneer je de ideale vochtigheidsgraad in huis bereikt.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Oorzaken van schimmel in huis verhelpen
Schimmel in huis is altijd een gevolg van een vochtprobleem. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van een verhoogde vochtconcentratie in de woning, bijvoorbeeld door een beperkte ventilatie. Ook ernstigere situaties zoals vochtige muren, optrekkend vocht of doorslaand vocht kunnen het klimaat in huis dusdanig aantasten dat er een goede voedingsbodem voor schimmels ontstaat.
Het onderzoeken van de oorzaak is daarom van groot belang. Als de onderliggende oorzaak niet wordt behandeld zal het schimmel probleem terug blijven komen. Grofweg kunnen we drie belangrijke oorzaken vermelden voor het ontstaan van schimmels in de woning:
- Schimmel in huis door condensatievocht
- Schimmels als gevolg van doorslaand vocht
- Schimmels als gevolg van opstijgend vocht
1. Schimmels door condensatievocht
Condens is het neerslaan van vocht door de afkoeling van de warme lucht. Onder normale omstandigheden wordt dit vocht afgevoerd, bijvoorbeeld door een goede ventilatie. Ontbreekt de mogelijkheid om het condensatievocht af te voeren dan zal dit gaan neerslaan op de muur of het plafond.
Het gevolg is dat er een goede voedingsbodem ontstaat voor schimmel in huis. Dit condensatievocht noemen we ook wel eens huishoudelijk vocht, hieronder vallen bijvoorbeeld:
- uitgeademde lucht
- de vochtige lucht na het douchen
- kleding die droogt aan een wasrek
Het plotseling ontstaan van schimmelkolonies in de woning kan worden veroorzaakt door recente uitgevoerde werkzaamheden. Zo zorgt de plaatsing van isolatie voor een verandering in het klimaat in huis. Doordat een woning recent is voorzien van isolatie kan het huishoudelijke vocht niet via de oude manier worden afgevoerd en zal het eerder gaan condenseren.
In dergelijke gevallen zal er kritisch moeten worden gekeken naar de ventilatie in huis. Het kan een goede oplossing zijn om woning met enige regelmaat te luchten. Ook de plaatsing van een automatisch ventilatiesysteem is een overweging waard.
2. Schimmel als gevolg van doorslaand vocht
Doorslaand vocht duidt op een ernstig vochtprobleem met de gevel. Doordat de gevel de vochtwerende functie verliest, bijvoorbeeld doordat voegen zijn versleten, zal het vocht zoals regen de mogelijkheid krijgen om zich in de muur te nestelen. Vervolgens zal het vocht een weg gaan zoeken waarbij ook de binnenmuur wordt aangetast door het vocht.
Logischerwijs biedt het vocht wat niet weg kan, een goede voedingsbodem voor schimmels. Doorslaand vocht wordt vaak aangetroffen bij oudere woningen, hierbij is de buitengevel beschadigd. Te denken valt aan kapotte voegen, voegwerk wat is verdwenen of scheuren en barsten in de gevel.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
De oplossing bij schimmel in huis die veroorzaakt wordt door doorslaand vocht is het impregneren van de gevel. Bij deze manier van vochtbestrijding wordt een waterdichte beschermingslaag op de gevel aangebracht.
3. Schimmel door opstijgend vocht
Oudere woning hebben relatief vaak te maken met vochtproblemen, zoals schimmel in huis, door opstijgend vocht. Deze problemen worden veroorzaakt door een afwezige waterkering. Normaliter zorgt de waterkering voor een goede afvoer van het grondwater, via de fundering kan het overtollige vocht dan de muur binnentrekken waardoor deze verzadigd raakt.
Het grondwater is sterk verontreinigd met on der andere zouten en bacterieën. Die aanwezigheid verklaart het ontstaan van salpeteruitslag en schimmel op de muren. Deze plekken zijn eenvoudig te herkennen aan de overduidelijke witte kleur op de bakstenen.
Het bestrijden van opstijgend vocht kan op verschillende manieren. Zo kan er voor worden gekozen om een waterkering aan te brengen door de muur te onderkappen, ook is het injecteren van de muur met een waterbestendige gel een veel gebruikte oplossing.
Behandeling: Het schimmelprobleem grondig aanpakken
Schimmel in huis oplossen is één ding, de mate van succes wordt echter vaak bepaald door de oorzaak van de schimmel. Zijn er eenmaal preventieve maatregelen genomen die de oorzaak aanpakken, dan is het raadzaam aan aanvullende maatregelen te nemen die voorkomen dat het schimmelprobleem weer de kop op steekt.
1. Beter ventileren
Een goed geventileerde ruimte geeft vocht weinig kans. Dat is ook de reden dat veel badkamers beschikken over een ventilatierooster. In veel gevallen is een mechanische ventilatie, zoals Ventilatiesysteem D, beter. Ventileren betekent immers dat je de warme lucht uit de bewuste ruimte verwijderd en koudere lucht binnen haalt. Dat kost dus energie, je wilt het immers wel aangenaam hebben in de woning.
Bij mechanische ventilatie speelt het probleem van warmteverlies veel minder. Dat geldt in principe nog meer voor een hoog rendements ventilatiesysteem. Door gebruik te maken van het principe van ‘terugwinning’ is dit een ventilatiesysteem wat ook helpt om nog meer te bezuinigen op de energiefactuur.
2. Doorslaand vocht bestrijden
Bij doorslaand vocht is het zonder meer van belang om het probleem in de gevel aan te pakken. Hier zit namelijk de oorzaak. Is dat gedaan dan kan de gevel desgewenst geïmpregneerd worden, ook andere mogelijkheden kunnen overwogen worden:
- Buitengevelisolatie (eventueel in combinatie met een sierpleister)
- Bekleding van de gevel met gevelplaten
Bij een probleem aan de buitengevel is een onderzoek door een specialist een absolute vereiste. Alleen op die manier kan de daadwerkelijke oorzaak worden vastgesteld.
3. Opstijgend vocht bestrijden
Opstijgend vocht wordt in de regel bestreden door de gevel te injecteren men een speciale chemische vloeistof, een waterkerende gel. Hiervoor boort men aan de onderzijde van de gevel een reeks gaten. De vloeistof die wordt ingebracht zal vervolgens in de muur uitharden waardoor het water de muur niet meer kan aantasten.
Een alternatieve manier om opstijgend vocht te bestrijden is door het onderkappen van de muur. Hierbij wordt een waterkering aangebracht tussen de bestaande fundering en de gevel. Dit is een vrij ingrijpende en kostbare methode die in feite alleen wordt toegepast als andere oplossingen niet het verwachte of gewenste resultaat zullen opleveren.
Benieuwd naar een richtprijs voor vochtbestrijding? Of wens je dat een vochtspecialist ter plaatse komt, helemaal gratis? Vul dan onderstaand formulier in en vergelijk tot 3 vochtspecialisten in je eigen regio. Zo bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!