Wie een huis bouwt of verbouwt kan er niet omheen. Je krijgt sowieso te maken met bouwvocht. En geen klein beetje … Maar liefst 3.000 tot soms zelfs 5.000 liter water stapelt zich op in je woning. Dat komt ongeveer overeen met de inhoud van een regenwaterput. Bouwvocht moet zeker aangepakt worden en de vochtige muren moet je voldoende laten uitdrogen. Hoe je bouwvocht kunt meten en welke oplossingen er voor handen zijn lees je in dit artikel.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Verwijderen van bouwvocht is essentieel
Vochtproblemen kunnen om een veelvoud aan redenen ontstaan. Het ligt niet altijd aan de aard van de muren, de waterkering of de weersinvloeden. Ook bepaalde werkzaamheden kunnen vochtproblemen veroorzaken, met name als er veel water wordt gebruikt tijdens het bouwen. Wordt dit bouwvocht niet goed afgevoerd dat kan dat snel vervelende gevolgen hebben voor het leefklimaat in de woning.
Ook bij renovaties
Een verbouwing aan je woning kan leuk zijn, zeker als het resultaat naar wens is. Het is echter wel van belang om ook oog te hebben voor de neveneffecten. Wordt er bij een verbouwing of andere werkzaamheden veel vocht gebruikt, bij voorbeeld bij het metselen of het stucen dan zal dit bouwvocht wel op een verantwoorde wijze moeten worden afgevoerd.
Schade aan de woning
Gebeurt dat namelijk niet, dan zal dit vocht een weg trachten te vinden in de woning. Het gevolg is dat de vochtconcentratie stijgt en dat de kans op schade aan de woning toe kan nemen. Op termijn kan het overgebleven vocht de isolatie aantasten. Het kan zorgen voor een muffe lucht of zelf aanleiding zijn tot schimmelvorming. Of wanneer er veel hout in je woning gebruikt werd, bijvoorbeeld laminaat of parket, dan kan dit onder invloed van vocht gaan uitzetten waardoor je weer reparaties moet (laten) uitvoeren.
Vergelijk tot drie vochtbestrijders in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Hoe kan ik bouwvocht meten?
Het meten van vocht in je huis is niet eenvoudig. Met een vochtmeter van de doe-het-zelf zaak krijg je wel ietwat inzicht in de vochtigheidsgraad van je woning, maar die toestellen meten enkel het vochtpercentage aan de oppervlakte.
Echter om bouwvocht te meten moet je ook meer te weten komen over hoeveel vocht er in de diepte zit. Zoals in je vloeren en muren. Om dat te weten te komen heb je echt professioneel materiaal nodig en dit kun je daarom beter laten nameten door een vochtexpert.
Via het formulier onderaan deze pagina kun je in contact komen met een vochtexpert in je eigen regio.
Bouwvocht aanpakken: Twee oplossingen
Bij kleine werkzaamheden zal je niet zo snel last hebben van overtollig vocht. Gaat het echter om grotere werkzaamheden waarbij water aan te pas komt, is het verstandig om maatregelen te nemen die je helpen om effectief van het overtollige vocht af te komen.
1. Natuurlijke en mechanische ventilatie
Uiteraard is een goede ventilatie de eerste mogelijkheid in de strijd tegen het bouwvocht. Je hebt de keuze uit twee soorten ventilatiesystemen.
Inhoud
1.1 Natuurlijke ventilatie
Door natuurlijke ventilatie toe te passen kan je jouw woning eenvoudig vochtvrij krijgen. De factor tijd is echter het grootste nadeel: bij grote klussen kan het tot maar liefst 18 maanden duren voor de woning echt droog is. Zet in ieder geval wel de ramen en deuren goed open zolang het weer het toe staat.
1.2 Automatische, mechanische ventilatie
Een meer effectieve manier van ventileren is door te kiezen voor een automatisch ventilatie systeem. Een dergelijk systeem zorgt voor de aanvoer van voldoende frisse lucht terwijl de vochtige lucht wordt afgevoerd. Zo bereik je de ideale vochtigheidsgraad in huis.
2. Bouwdrogers
Een droogperiode van 18 maanden zal voor de meesten een onoverkomelijk probleem zijn. Je wilt uiteraard van je woning kunnen genieten en een lange droogtijd beperkt die mogelijkheid. Een manier om het bouwvocht snel te verwijderen is door gebruik te maken van een bouwdroger. Op die manier is de woning sneller droog en kan er eerder begonnen worden met het behangen of verven.
Wat is een bouwdroger?
Een bouwdroger is een krachtig apparaat wat de vochtige lucht opneemt, laat condenseren en dit vocht vervolgens afvoert en opvangt in een opvangbak. Dit is een effectieve manier om een ruimte sneller droog te krijgen, de droogtijd wordt hierdoor verkort tot enkele weken of maanden.
De volledige droogtijd is afhankelijk van de omvang van de oppervlakte. Voor een verdere inkorting van de droogtijd kan een bouwdroger worden gebruikt in combinatie met een natuurlijke ventilatie.
Benieuwd naar een richtprijs voor vochtbestrijding? Of wens je dat een vochtspecialist ter plaatse komt, helemaal gratis? Vul dan onderstaand formulier in en vergelijk tot 3 vochtspecialisten in je eigen regio. Zo bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!